20-02-05

Correcte afspraken voor schepenwissel tijdens legislatuur

In heel wat Vlaamse steden en gemeenten worden er na de gemeenteraadsver- kiezingen afspraken gemaakt over gedeelte schepenmandaten: vb Jef wordt voor 4 jaar schepen en Ann volgt hem de laatste 2 jaar op. Maar na 4 jaar is Jef zijn belofte vergeten en blijft rustig zitten met alle problemen vandien binnen de meerderheid. Slecht bestuur is het gevolg.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Verfaillie (CD&V) vraagt nu aan de Vlaamse Regering om in het nieuwe Vlaamse gemeentedecreet een passage toe te voegen, die dergelijke discussies vermijdt. Jan Verfaillie: “Indien een burgemeester/schepen bij het begin van de legislatuur zegt halfweg plaats te zullen maken, zal hij/zij de ontslagbrief met datum reeds meedelen aan de gouverneur bij het begin van de legislatuur. Op dat ogenblik neemt hij/zij automatisch ontslag. Enkel de fractie kan terugkomen op de gemaakte afspraken.”

Deze nieuwe regeling moet heel wat discussies in de steden en gemeenten doen verdwijnen. Geen achterdocht meer, geen overloperij voor het behoud van een mandaat, maar degelijk bestuur. Jan Verfaillie verdedigt dit voorstel binnen de meerderheid.

07:24 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wielsbeke Dit is precies een geval dat in Wielsbeke voor de burgelijke rechtbank wordt aangekaart. De schepenmandaten worden verkocht aan 12.500 €/stuk, maar één schepen houdt zich niet meer aan het schriftelijk vastgelegd akkoord.
Ook Stefaan Sintonin (Vlaams Belang) heeft deze zaak ingediend.
http://www.vbkaraat.org/initiatieven.asp?Regio=Vlaams%20Volksvertegenwoordiger%20STEFAAN%20SINTOBIN&Id=179

deekodiver

Gepost door: deekodiver | 20-02-05

De commentaren zijn gesloten.