06-02-05

Persbericht sp.a

Antarctica beter beschermd

België neemt maatregelen om vanuit eigen land Antarctica te beschermen. “Antarctica is als natuurgebied onder meer noodzakelijk om klimaatsveranderingen nauwgezet te kunnen volgen”, zegt Bruno Tobback (sp.a). “Door te beslissen wie wat in die ongerepte wildernis kan en mag doen, houden we het uniek ecosysteem mee intact.”

“Antarctica is het enige gebied ter wereld dat geen enkel land toebehoort”, weet de federale minister van Leefmilieu. “Er zijn 28 verdragspartijen, waaronder België, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van dit gebied. Daardoor geniet Antarctica de komende 50 jaar de status van een beschermd natuurgebied. We laten er enkel activiteiten toe die duurzaam of nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek.”

Op voorstel van Bruno Tobback keurt de Kamer een wet goed waarmee België de strikte bescherming van Antarctica ook toepast in het Belgisch recht. “Dat juich ik toe”, zegt de Milieuminister. “Antarctica speelt een rol voor onze oceanen en kent een uniek ecosysteem. Je treft er nog walvissen, zeehonden, pinguïns en heel wat andere vogel- en vissoorten aan die nergens anders meer voorkomen. Bovendien is Antarctica als natuurgebied ook meer dan noodzakelijk om de klimaatsveranderingen nauwgezet te kunnen volgen.”

De wet op Antarctica bevat onder meer de vergunningsregels die gelden voor wetenschappelijke en toeristische activiteiten. “Elke geplande activiteit moet vooraf een positieve milieueffectbeoordeling krijgen”, aldus Tobback. Ontginning van natuurlijke rijkdommen is eveneens verboden en er zijn regels voor een strikt afvalbeheer. Het is enkel mogelijk om er dieren of planten mee te nemen als wetenschappelijk onderzoek dit vereist. “Antarctica is uniek, want het is de enige plaats ter wereld die ons nog zoveel informatie biedt over de gezondheid van onze planeet”, besluit hij.

08:24 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.