18-01-05

Van den Bossche tevreden over resultaat sociaal overleg

De vakbonden en werkgevers bereikten een ontwerp van sociaal akkoord. Het akkoord bepaalt de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers uit de privé-sector voor de komende 2 jaar. Freya Van den Bossche is tevreden over het resultaat en wil de economische groei vertaald zien in meer jobs.

De details van het akkoord zijn voor de achterban van vakbonden en werkgevers, die hun goedkeuring moeten geven over het akkoord. "Maar de krachtlijnen die we al kennen zijn goed", zegt Freya Van den Bossche. "De afgesproken loonnorm van 4,5 procent is een realistische, verstandige keuze", stelt de minister. "Voor werknemers is het goed nieuws dat de lonen kunnen stijgen. Maar de matige stijging toont aan dat er rekening wordt gehouden met de economische context waarin de creatie van nieuwe jobs mogelijk wordt. Voor ondernemingen die de internationale concurrentie voelen is het ook goed nieuws. En voor sterke ondernemingen betekent het een stimulans voor hun werknemers die het voelen in hun loonzakje."

Verder zijn de lagere werknemersbijdragen voor de lage lonen gunstig voor jongeren, laaggeschoolden en mensen met een handicap. Op die manier geraken deze risicogroepen makkelijker aan werk. "En het beantwoordt ook aan de studie van het planbureau die stelde dat verlagen van lasten op lage lonen het meest effectieve middel is voor de creatie van bijkomende jobs."

Tenslotte vindt Freya Van den Bossche het een goede zaak dat de brugpensioenregeling met 2 jaar verlengd is voor de bouwsector en de nachtarbeid. Op die manier kan het eindeloopbaandebat – dat zich op een iets langere termijn richt – op een serene manier van start gaan.

17:01 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.