12-07-04

Treinreizigers krijgen binnenkort beter gsm-bereik

Wie belt op de trein, zal binnenkort minder onderbrekingen hebben. Dat is het gevolg van een samenwerkingsakkoord tussen de NMBS en de gsm-operatoren Mobistar en Proximus. De onderhandelingen met Base zijn nog bezig. De NMBS vervangt haar oude radiocommunicatie door een nieuw gsm-systeem. De spoorwegen en de gsm-bedrijven hebben afgesproken dat ze 120 masten zullen delen. Daardoor krijgen Mobistar en Proximus een betere dekking langs de spoorlijnen en moet de NMBS minder masten bouwen voor haar eigen gsm-netwerk.

Toch komen er de volgende jaren 330 masten bij in de buurt van spoorlijnen. Vanaf 2005 schakelt de NMBS dan geleidelijk over op een digitaal communicatiesysteem. De NMBS wil vooral de communicatie verbeteren. De treinramp van Pécrot op 27 maart 2001 ligt nog vers in het geheugen. Acht mensen kwamen om het leven toen twee treinen frontaal op mekaar botsten. De oorzaak was een slechte communicatie tussen de treinbestuurders en de seinposten.

De samenwerking heeft dus een win-winsituatie opgeleverd. De NMBS krijgt een netwerk van 450 gsm-masten en de gsm-operatoren kunnen hun klanten een betere dekking garanderen. "We gaan antennes bouwen voor de NMBS, maar ook voor onszelf. Zo kunnen we een betere service geven aan onze klanten als ze met de trein reizen", zegt Luc De Groote van Proximus.
bron: VRT

17:34 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.