10-07-04

Hoe democratisch is het systeem van de opvolgers nog?

Dit artikeltje uit De Morgen, illustreert goed waar het feitelijk om draait in onze politiek: macht en postjes. Ruzie over wie Vincent Van Quickenborne gaat opvolgen in het Vlaams parlement, aangezien hij als Federaal staatssecretaris zijn zetel niet opneemt in het Vlaams parlement.

De juridische dienst van het Vlaams Parlement meent niet dat Mercedes Van Volcem (VLD) haar partijgenoot Vincent Van Quickenborne mag opvolgen als hij de eed niet aflegt. Wat er ook gebeurt, het is altijd de opvolger die opvolgt, aldus een zegsman. Als Van Volcem nog een bezwaarschrift indient, zou dat trouwens te laat zijn.

Van Quickenborne, federaal staatssecretaris, werd op 13 juni samen met drie andere kandidaten van VLD-Vivant verkozen in West-Vlaanderen, maar gaat niet zetelen in het Vlaams Parlement. Volgens Van Volcem, die vierde op de lijst bij de effectieven stond, komt het niet aan opvolger Karlos Callens toe om Van Quickenborne op te volgen, maar wel aan haar. Van Quickenborne is niet geinstalleerd en heeft de eed niet afgelegd in het Vlaams Parlement en wordt daarom niet door zijn opvolger opgevolgd, maar door de volgende effectieve kandidaat, zo voert Van Volcem aan. Haar stelling wordt betwist door de juridische dienst van het Vlaams Parlement. Wat er ook gebeurt, het is altijd de opvolger die opvolgt. Voor zover bekend heeft Van Volcem geen bezwaarschrift ingediend bij de griffie van het Vlaams Parlement. Komt er toch een bezwaarschrift, dan zal dat onontvankelijk worden verklaard wegens te laat, Men heeft daar immers maar tien dagen voor vanaf de verkiezingen.

Misschien nog even erbij vertellen dat Mercedes Van Volcem wel een punt heeft, zij stond vierde op de lijst bij de effectieven en haalde meer dan 10.000 stemmen, daar waar de opvolger, bij wijze van spreken al genoeg heeft aan 1 stem om verkozen te raken. Maar de opvolger heeft één groot voordeel, hij werd op de juiste plaats gedumpt door de partijtop, die zo een ja-knikker in het parlement plaatst, die niet zal stemmen naar eigen eer en geweten, maar waarvan het stemgedrag eerder zal bepaald worden van hoe de partijtop vindt dat er moet gestemd worden, democratie nietwaar?

07:35 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.