23-06-04

Louis Tobback (Sp.a) in Humo over het Vlaams Blok

"Ik geloof niet dat het Blok onstuitbaar is, integendeel."
Hoe stoppen we de opgang van het Vlaams Blok? Al acht zwarte zondagen op rij breken politici en politicologen hierover hun hoofd. Volgens Leuvense burgemeester Louis Tobback is het antwoord eenvoudig: "Het Vlaams Blok is een ui met vier schillen. De binnenste schil zijn de keiharde flaminganten die eerst ontgoocheld waren in de Volksunie en nu in de N-VA. Een tweede schil zijn de racisten, maar dat is een kleine groep. Dan heb je de schil met mensen die last hebben van de concentratie van allochtonen in oude stadswijken of voorsteden. Tot slot is er de dikke schil ontevredenen."

"Mensen zitten steeds minder ingekapseld, ze zijn vrijer, maar tegelijk hebben ze minder houvast. Daardoor krijg je meer shoppende en zwevende kiezers. Verstandige mensen hoor je nu zeggen dat ze op het allerlaatste moment toch hebben beslist om op het Blok te stemmen. Waarom? Omdat ze in de week voor de verkiezingen een superboete hebben gekregen, of omdat hun bouwvergunning wat te lang heeft aangesleept. Hun laatste negatieve ervaring bepaalt hun stemgedrag."

"Het Blok is een symptoom van de afgunstmaatschappij. Tijdens mijn ministerschap was ik op bezoek bij onze afdeling in Boortmeerbeek. Daar komt een man luid protesteren omdat men op OCMW-grond bij zijn huis een speelpleintje had aangelegd en hij last had van de spelende kinderen. Hij somt zeven, acht nepargumenten op waarom dat speelplein zo snel mogelijk weg moet. Ik boor ze één voor één de grond in en zeg hem: Meneer al wat u hier vertelt, gaat toch om puur eigenbelang? De man kijkt me ijskoud aan en zegt: Natuurlijk, mag dat niet misschien? Ik kreeg een klap van jewelste, want ik besefte ineens dat ik niks van die man had begrepen. Wat gisteren nog totaal not done was, moest ik nu normaal vinden: een deel van onze burgers wordt niet meer gehinderd door elementaire gemeenschapszin."

"De antipolitiek is niet nieuw, wel de omvang ervan. Bij ons is het Blok de trechter waar alle antipolitiek naartoe wordt gezogen, in andere landen zit dat wat meer verspreid, dat is het enige verschil. Maar als je de mensen correct informeert, kunnen ze veel verdragen. Dat weet ik sinds we de stationsbuurt in Leuven bijna drie jaar hebben opgelegd: elke dag zijn de bewoners ingelicht over wat er hen die dag te wachten stond. Weet je wat het resultaat is? We hebben stemmen gewonnen in die wijk, want verstandige middenstanders zien ook wel dat hun terras met een mooi plein een grotere aantrekkingskracht heeft. Maar je moet het wel gaan uitleggen. Tussen de mensen. En je moet de moed hebben tegen de vijf procent eeuwige klagers en zeveraars te zeggen: de pot op!"

17:29 Gepost door uw mening | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |

Commentaren

Je moet moed hebben !! Wel Toebak ik heb de moed: de pot op !!
Je moet fier zijn op Leuven. De middenstanders klagen steen en been met de geweldige verkeerssituatie, geen parking, enkel richting, flits (pardon geldbox) palen, smurfen die met een zaklamp boetes proberen uit te schrijven om 3 min voor 21.00 hr (na 21.00 geen parkeergeld meer te betalen) Proficiat Toebak, de pot op!

Gepost door: Rikke | 23-06-04

onze profeet van leuven ging die geen grote pinten pakken met de mannen van de STASI, Ceaucescu en consoorten?...( daar zijn filmpjes van hé ) ach ja , toen waren ze nog wat minder intellectueel en wisten ze dat natuurlijk nog niet hé ...en die komt ons de les spellen..

Gepost door: ddr-SStevaert-cccp-hater | 23-06-04

mr. De traditionele partijen beliegen en bedriegen de kiezers! Belastingverlaging? Ik moet dit jaar 16.000Bf. meer belasting betalen voor een verhoging van pensioen van 600Bf. per maand.
En wat met de fiscale amnestie? Fraudeurs en belastingontduikers worden beloond de gewone man gepakt.
In dit land mag je alles als je maar allochtoon bent, als Belg mag je niet eens je gedacht zeggen of je bent een racist. In Nederland gaan ze criminele allochtonen het land uitzetten. In België worden ze na aanhouding op de kortstmogelijke tijd weer op vrijgelaten. Maar wij zijn racisten de Nederlanders niet. Het stemrecht voor migranten werd ons door de Walen , de sp-a (?) en de vld door de strot geramd, voor de zoveelste keer werden we verkwanseld aan Wallonië en Louis Michel.
En wat te denken van de coup de theatre van de vld : De Gucht zogezegd afgezet als voorzitter om zijn gezicht te redden en na de verkiezingen weer voorzitter, voor wie verslijten jullie ons? Voor achterlijk?

Gepost door: Jan De Caluwé | 23-06-04

naast de kwestie Tobback zal het nooit leren. Met wat hij zegt kan hij alleen enkele kruimels van het VB afromen, meer niet! Het ongenoegen zit veel dieper, en berust volgens mij op drie hoofdpijlers:
1) Een te grote massa criminele allochtonen waar niets aan gedaan wordt
2) De aanhoudende miljardenstromen naar Wallonië waardoor Vlaanderen zelf in moeilijkheden dreigt te komen
3) De schaamteloze demonisering van het VB en de uitsluiting van VB sympatisanten uit de media, de vakbonden, de regering enz.enz.

Gepost door: Guy | 24-06-04

Onbeschaamd Tobback wor met de dag onbeschaamder,een afgunst maatschappy,terwijl we zien hoe de allochtone hiervoorbij racen met een bmw,en je mag ze zelfs niet aanspreken of tis erop,wanneer gat toback een beseffen dat zijn tijd voornij is ,met zijn links gedoe,voor hem kan he toch geen kwaad meer ,hij is versleten,mijn onze jeugd moet verder ,en dan het liefst met het blok dan zal er tenminste nog wat dicipline zijn ,streng???? helemaal niet als je niets misdoet moet je ook niet bang zijn ,racistisch??? neen hor ,de leuze eigen volk eerst is net het zelfde als in Walloniè,die zorgen toch ook eerst voor hun burgers,kijk maar eens naar het vlams kapitaal dat naar daar moet gaan ,ik noem dat het zelfde alleen zeggen ze het niet.

Gepost door: Rudy | 24-06-04

Sorry Sorry voor de fouten maar van die gast krijg ik het hè ,net of hij vroeger alles beter deed ,t'is om mensen lijk hij dat het blok moet bestaan.

Gepost door: Rudy | 24-06-04

TOBBACK OPA is blijven steken in de SIXTIES!!!!

Gepost door: Dirty | 24-06-04

STASI ga naar zoekmachiene MEGASEEK , vul in TOBBACK STASI , en ge zijt zoet voor de eerstkomende uren !!!

Gepost door: Dirty | 24-06-04

ditators onder elkaar SSTEVAERT naar cuba bij vriend moordenaar fidel castra
TOBACK MET EIGEN ZOON EERST en met stasi links die verdraagsaam de deur op de reporters hun neus smakte bij een lastige vraag en alles omdat het goed het goed voor de mensen.

Gepost door: maurits | 24-06-04

@tobback Ik ben ook niet voor Tobback. Bovendien heeft hij heel gemakkelijk spreken, want als het VB volgende keer opnieuw vooruit gaat, zal toch niemand van zijn partij de schuld op hem steken. Wat hij zegt over de burger correct informeren, als er iets gebeurt in de straat en zo, dat is wel waar dat dat moet gebeuren, maar ik denk niet dat dat veel met de opgang van het Vlaams Blok te maken heeft.

Het grootste deel van de bevolking wilde een rechtse regering, maar kreeg een veel te linkse. Gevolg: bij de volgende verkiezingen stemmen mensen meer extreem rechts, in de hoop een rechtse regering te krijgen. Kwestie van als je hard genoeg aan de tap van de fles trekt, ze opeens wel open zal gaan. Dat wil niet zeggen dat alle VB-kiezers het gedachtegoed van het VB onderschrijven.

Gepost door: Vlaming | 24-06-04

Tobback Vele Vlaams blokkers hebben het lef niet de realiteit onder de ogen te zien. En dromen van een klein fascistisch Vlaanderen met een super Vlaamse RAS(?). Nou dan, geef mij maar een staatsman als Tobback!

Gepost door: Bob | 24-06-04

AAN BOB Beste Bob,

mensen als u maken steeds een karikatuur van de verkiezingsuitslag.
Uitspraken als 'dromen van een klein fascistisch Vlaanderen met een super ...blablabla' bewijzen enkel jullie kortzichtigheid.

Men (politici) zou beter eens serieus geld vrij maken om een marktstudie te doen wat de gemiddelde vlaming veranderd wil zien in onze maatschappij i.p.v. wat geld over de balk te gooien om aan te tonen 'hoe interresant' het wel zou zijn om de Olympische Spelen naar Vlaanderen te halen.

De gemiddelde vlaming ligt niet wakker van gratis onderwijs, gratis busvervoer, gratis sportclubs, gratis si, gratis la

De gemiddelde vlaming wil hiervoor graag werken...

Wat veel vlamingen wel willen, is gewoon vlaming blijven !!

Of het blok dat allemaal gaat oplossen ? Wie zal het zeggen ...

Gepost door: stijn | 24-06-04

@ Stijn 200% gelijk Alle gezonde mensen hebben, buiten de politiekers welliswaar, verstand en poten aan hun lijf om te werken. Wil je iets WERK er dan voor. Wij willen geen "gratis" dingen die we niet nodig hebben. Laat ieder individueel zelf beslissen wat ze willen en er dan zelf voor werken. Nu betaald iedere burger voor gratis toestanden voor 20% van de bevolking. Gebruik dat geld voor de echte hulpbehoevenden die niet KUNNEN werken door een of andere handicap of medisch probleem. Schaf het profitariaat af, controleer de stempelaars, verlaag het stempelgeld zodat het loont om te werken. En zorg vooral voor veiligheid.
Vervolg verspilzuchtige politiekers, stel ze persoonlijk verantwoordelijk zoals bijv Van de lanotte met zijn vakantie parken voor vluchtelingen. Tel al het verkwiste geld samen en je hebt voor de volgende tien jaar geen begrotings tekorten meer. Stekeblind zijn ze, en wij ... wij zijn de sigaar.

Gepost door: Rikke | 25-06-04

@rikke In het meeste geef ik je gelijk, in het verlagen van het stempelgeld echter niet, want het is nu al soms vrij weinig, als je berekent wat alles momenteel kost in de maatschappij.

Mensen die echt niet KUNNEN werken, daar moet de maatschappij zorg voor dragen, zodat ze niets essentieels tekort komen en menswaardig kunnen leven: ziekenbond of zo, maar dit moet veel strenger gecontroleerd worden, want het loopt vol met fraudeurs op dat gebied.

Veel werklozen zijn echt wel actief op zoek naar werk, maar vinden geen geschikt werk. Zij moeten niet gestraft worden vind ik. Het zijn degenen die niet WILLEN werken, die gestraft moeten worden. Zo lopen er ook veel rond.

Natuurlijk heb je wel een punt dat uitkeringen die bijna zo hoog zijn als de laagste lonen, niet stimuleren om te gaan werken. Daarom stel ik voor om vooral de laagste lonen minder te belasten. En er moet veel meer gecontroleerd worden op zwartwerk. (Maar al die controle zal ook vrij veel kosten). Iemand die betrapt wordt, moet passend gestraft worden. Voorstel van mij voor die mensen: geen stempelgeld meer, en een verplicht aantal uren gemeenschapsdienst.

Gepost door: tom | 25-06-04

Ken Uw stad.. maar ook de aanhangsels Zeker zijn ze in Leuven stad,Kessel-Lo, en Heverlee goed bediend
Maar zou onze Burgemmester zonder zijn stadsplan te raadplegen naar de Hambostraat kunnen rijden??
De straat met de stinkende riolen, en versleten wegdek?

Gepost door: Augusti Bosmans | 30-06-04

Oublier '68 Altijd "vergeten"...
Altijd zinvolle dingen in een gesprek vergeten te zetten ,
ze moeten altijd
hun ijdelheid op een oppervlakkige en onbeschaamde manier
vertonenen

Hij rakelt laf thema's van het Blokop
en geeft deze gewoon meer en meer legitimiteit
door er electorale winst uit te boren

Hij houdt zich niet met actuele dossiers bezig
en probeert een onschuldige idealistisch imago op te zitten
door dossiers aan te halen die een vaagheid en onduidelijkheid
vertonen die een dieper verhaal verbergen en waarbij deze man een alter ego is van diegene die hij profileert in de media.

Ik geloof niet meer in Tobback en
ik geloof niet meer in de Belgische politiek

Mijn woonst is in de buurt van Leuven
regelrecht onder een doofpotaffaire "Erps-Kwerps"
en het kartel van weleer heeft ons helemaal in de steek gelaten
met het luchthaven-dossier.
Anciaux hahahaha....
de meest belachelijke vertoning van ministerschap
ooit vertoond in de Belgische politiek.

Stiekem naar Sport glippen.
Wat een vertoning!Gepost door: criticus | 04-09-04

De commentaren zijn gesloten.